Gårdens djur

FjällkorPorträtt

2016 köpte vi våra allra första fjällkor till gården. Fjällkor har ett helt underbart kött som anses vara av allra högsta klass. Kockar brukar bli helt lyriska när de får tag i en bit av detta kött. Köttet klassas som exceptionellt och vinner över alla andra. Det är verkligen något speciellt med denna svenska lantras. Otrolig smak, extrem marmorering och ett enastående gult fett.

Fjällkon är en gammal svensk ras och fanns i huvudsak i Norrland tidigare. Den kan försörja sig på enklare beten, växer långsamt och blir inte så stor. Troligtvis bidrar den långsamma tillväxten till den höga köttkvaliteten. Hos oss betar de mycket i våra vackra naturbeteshagar med ekar och hjälper till att öka den biologiska mångfalden.

Fjällkon är en utrotningshotad djurras och finns numera bara i några tusen exemplar i landet.

Våra kor får en riktigt lång härlig betessäsong här på Rocklösa, då de har tillgång till olika gräsarter, många sorters örter och löv. Även på vintern äter de bara gräs och örter som vi torkat till vinterfoder. Under vintersäsongen har de fri tillgång till foder och bor i lösdrift som gör att de kan gå ut och in precis så som de själva vill. Vi ger aldrig spannmål, soja eller andra tillskott förutom mineraler och salt. Köper du kött av oss kan du vara helt säker på att det är hagmarkskött/naturbeteskött du får.

Ettanskalv


Höns

Höns lever ursprungligen i små flockar på 25-30 stycken. Så här många olika individer kan de lära sig att känna igen. Blir det fler blir hönan stressad. Eftersom vi här på Rocklösa villIMG_0654 att våra djur ska kunna leva så naturligt som möjligt har vi dem i gruppstorlekar som överensstämmer med hur de hade det i det vilda. Naturliga höns ger naturliga ägg därför kallas våra ägg för ”Naturliga ägg”. Våra hönor är lantrashöns eller av gamla kultur-raser. De lägger ca 150 ägg om året. Det kan jämföras med de hårt framavlade värphönsen som producerar 350 ägg/år. Våra ägg kan du köpa i gårdsbutiken och de smakar så mycket mer än de du köper från de stora producenterna. Riktiga delikatessägg som en av våra kunder sa. Dessutom är de fyllda av omega 3 då alla våra hönor går ute på dagarna och äter gräs och annat grönt.

Ankor

Efter att stått i en lång kö för att kunna köpa Cayuga-ankägg lyckades vi till slut kläcka fram en liten ankflock av svart-gröna skönheter. Otroligt vackra med en fjäderdräkt som även skiftar i lila och blått. Denna sorts anka lägger bara ägg från april-augusti så då gäller det att njuta för varje ägg är också en skönhet. Äggen varierar från gråsvart till grönt och är en riktig delikatess att äta eller använda i matlagningen.

Cayuga

 

Hästarna

MILJARDUngponny8
Miljard är vår andra uppfödning. Miljard är en svensk ridponny och han har samma mamma (Millan) som Miljon. Han är född 2004. Miljards pappa heter Verona´s Bogi och var under sin tid Sveriges mest populära ridponnyhingst. Det kan man förstå när man träffar Miljard. Han är vacker, snygg, rör sig erhört bra och är väldigt tillgiven och snäll. Miljard vann fölchampionatet Sörmland mot alla andra raser. På 4-årskvaliteten blev han högst bedömd i Sverige i sitt ridprov med 9 på skritt, 9 på trav, 10 på galopp och 9 på utvecklingsbarhet. Miljard är tävlad i dressyr t o m LA men kan även skolor och är under en period riden av en Grand Prix-ryttare. Miljard är en maxad D-ponny. Kan ridas av alla.


MILJONannonstävling
Miljon är våran guldklimp. Han är född på Rocklösa i maj 2002. Hans mamma är Millan (ett sto med fantastisk gång och hoppad 135 cm) och hans pappa är connemarahingsten Juno Rory (vunnit mängder med SM-medaljer i dressyr, placeringar i EM och tagit 5 olika ryttare till SM). Miljon är en Svensk Ridponny som är 144,5 cm hög. Han har ett supertemperament, är lättlärd och mycket social. Har fått mycket goda vitsord på championat och utställning. Rör sig fantastiskt och fått beröm för att vara en unik ponny. Tävlad t o m FEI dressyr.

 


DOMINANSKroppsbild
Dominans är vår allra senaste uppfödning och född 2010 och är ett halvblod. Hans mamma är Dominion Park (Domina) som var ett engelskt fullblod som köptes till gården som lägerhäst. Domina sprang in 100.000:- som galoppör så det finns mycket snabbhet i Dominans. Hans pappa är Don Primero som var en lika populär hingst under alla sina verksamma år. Han hade fantastiska gångartspoäng. Det ser ut som att Dominans har fått en del med sig av det i sina gener. Dominans är den allra snällaste häst jag någonsin träffat och är oerhört lättlärd och lätt att hantera.


MUSSERONMusseronängen
Vår 3:e uppfödning av Svensk ridponny är Musseron. Han är född 2006 men har växt över ponnymåttet och är ca 152 cm hög. Musserons mamma var vårt lilla halvblodssto Muskot med en mycket bra stam (bl a Indus, Toe Hold och Urbino). Pappan till Musseron är vår egen uppfödning Miljon. Kombinationen har gett en mycket välbyggd och harmonisk häst med mycket bra rörelser. Musseron älskar människor och vill gärna stå och gosa.